Nieuwsberichten

Informatieavond rondom energie

Stichting Arme Kant van Zeewolde (AKZ), organiseert in samenwerking met gemeente Zeewolde, het Energieloket en Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF)een informatieavond rondom energie.

De energieprijzen zijn enorm gestegen. Maar niet alleen de gasprijs is gestegen: ook andere basisbehoeften zoals boodschappen, zorgkosten en benzine zijn duurder geworden.

Is er een oplossing?

De aanpak van energie staat hoog op de politieke agenda in Zeewolde. Door de stijgende prijzen kunnen mensen in de financiële problemen komen. Vooral mensen met lagere inkomens hebben het zwaar. Er zijn veel mensen die door de stijgende energieprijzen van een nóg krapper weekbudget moet rondkomen. Maar hoe dan?

Daarover gaat deze informatieavond.

We informeren u over de maatregelen die de overheid heeft genomen en hoe MDF kan ondersteunen bij het gebruik maken hiervan.

De medewerkers van het Energieloket lichten u deze avond in over wat u zelf kunt doen om energie te besparen en hoe het energieloket kan helpen met duurzame oplossingen

AKZ vertelt u wat zij aan ondersteuning kunnen bieden.

En natuurlijk horen wij ook graag van u welke oplossingen u heeft bedacht. Welke tips heeft u waar anderen voordeel van kunnen hebben? Er is uitgebreid de ruimte voor discussie en vragen.

Iedereen die belangstelling heeft is welkom. De informatieavond vindt plaats op woensdag 11 mei 2022 van 19.30-21.00 uur in de Meermin, Kerkplein 20 in Zeewolde. De inloop is vanaf 19.15 uur Koffie of thee zijn gratis. Om zicht te hebben op hoeveel mensen we kunnen rekenen vragen we uw komst even aan te melden via info@armekantzeewolde.nl. Dit is overigens niet verplicht.

Mocht u voor het bijwonen van deze avond oppaskosten moeten maken en u heeft een laag inkomen, neemt u dan contact op met AKZ ( 0621267419)

Voor wie is de avond bedoeld.

Iedereen is welkom. Maar in het bijzonder mensen met een kleine beurs.

De energiekosten kunnen, als je niet veel te besteden hebt, je in finannciele problemen brengen. 

Hoe gaat de avond eruitzien:

van af 19.15 Inloop met koffie

Welkom (Wim van de Koppel AKZ)

Energiekosten en toeslagen (René Vromen MDF)

€ 800 voor wie

Hoe aan te vragen

Hulp bij de aanvraag

Energieloket (n. Pikkert Energieloket)

Voor wie is het energieloket

Praktische tips voor het besparen van energie

Uitwisseling van goede ideeën (AKZ/MDF/Energieloket)

Vragen stellen en discussiëren met de aanwezigen.

Welke oplossingen hebben jullie zelf bedacht

Hoe kunnen wij elkaar helpen en dergelijke.

Graag willen wij van jullie weten waar de knelpunten zitten en wat wij met elkaar kunnen doen om deze zoveel mogelijk te verlichten. 

Jullie zijn hartelijk welkom.


Jaarverslag 2021

In het jaarverslag leggen wij verantwoording af over de activiteiten van de Arme Kant Zeewolde in het jaar 2021. 
Wij zijn zeer verheugd dat wij met hulp van instellingen, de gemeente en veel particulieren een groot aantal mensen hebben kunnen helpen. 
Door het klikken op de knop kunt u het verslag downloaden.
Hartelijk dank voor uw belangstelling.


September 2021

Uitjes met de jongeren

Ook dit jaar heeft AKZ in de grote vakantie voor de jongeren van onze klanten leuke uitjes verzorgd.

Scoutinglandgoed

Met een groep van 20 kinderen met de leeftijd 8 tot 16 jaar waren wij een dag te gast op het scoutinglandgoed te Zeewolde. In de ochtend was er veel plezier op en in het water. Wij waren op het water met kano's , SUP's en in grote opblaasballen. De meesten hielden het niet droog. Na een lekkere lunch gesponsord door de middenstand van Zeewolde was het middagprogramma bij "Even Buiten". Hier moesten wij een hindernisbaan doen. De tot dan toe schone kleren kregen daar een andere tint. Ook moest er een klimwand worden overwonnen.

Moe maar voldaan werd er uitgerust op het veld en konden wij voor de voor ons speciaal gekomen frietkraam een overheerlijke zak verse friet verorberen.

Een topdag 

Wij willen het scoutinglandgoed en de middenstand erg bedanken voor deze mooie dag. 

Dagje naar Julianatoren

Met de wat jongere kinderen is er samen met "pietenontour " een dagje naar Julianatoren in Apeldoorn georganiseerd.

Om 10 uur vertrok een grote bus met 45  kinderen en een achttal begeleiders naar Apeldoorn.  Bij het familiepark Julianatoren werd de bus geparkeerd en konden de kinderen lekker spelen. Zij konden in de achtbaan, botsauto's, treintjes, helikopters en nog veel meer attracties. Ook hier was een lekkere lunch met frietjes en kip. om vier uur moesten wij weer verzamelen voor de terugreis. De moeders waren erg ongerust toen er een lege bus aankwam. Gelukkig bleek achteraf dat de kinderen zich in de bus verstopt hadden.

Zo is alles toch weer goed gekomen.  

Pieten on tour

Bedankt.september 2021

Om de mensen die het financieel moeilijk hebben het wat makkelijker te maken, is er met de Basisz afgesproken dat men nu van maandag tot en met zaterdag van de Kledingbank gebruik kan maken.

AKZ zorgt ervoor dat iedere dinsdag en donderdag van 10 tot 15 uur iemand aanwezig is om een praatje te maken en een kopje koffie of thee te drinken. De overige dagen zullen Martine en Erica er op toezien dat mensen gebruik kunnen maken van de Kledingbank.


De Kledingbank is nu een paar maanden een feit. In het begin zijn er wat kleine aanloopproblemen geweest maar nu weten zo langzamerhand de mensen ons te vinden. Kleding wordt er voldoende aangeboden en onze klanten beginnen ook de weg te vinden naar de Kledingbank. Aan tafel bij Marianne en Marja worden regelmatig gesprekken gevoerd. Een positieve ontwikkeling vinden wij. Wij zijn dan ook van plan om na de proefperiode de Kledingbank te gaan voortzetten.


Arme Kant Zeewolde en De Basisz intensiever samenwerken

Kledingbank start eind april

De Arme Kant Zeewolde en Stichting De Basisz gaan nog intensiever samenwerken. Penningmeester van de AKS Wim van de Koppel sprak de afgelopen periode veel met De Basisz om te kijken waar de organisaties elkaar kunnen versterken. ,,Onze wens is dat wij mensen in nood snel kunnen voorzien in hun behoeften'', aldus van de Koppel. ,,Wij hebben met De Basisz afgesproken dat wij spullen bij hen kunnen ophalen die onze cliënten nodig hebben. Wij brengen daarentegen spullen naar De Basisz die wij krijgen maar niet kunnen opslaan. Nu kunnen we voor onze klanten dus altijd keuze maken uit een mooi assortiment aan spullen.''
De samenwerking krijgt ook hele nieuwe uitbreiding met de komst van een Kledingbank. Vanaf 29 april zullen twee vrijwilligers van de AKZ in De Basisz aanwezig zijn om mensen te helpen bij het kiezen van een passende outfit. Op dinsdag en donderdag is het tussen 10 en 15 uur mogelijk voor minima om langs te komen voor een kop koffie, een gezellig praatje en een mooi kledingstuk. Marianne Stienstra van de AKZ: ,,Ik werk als vrijwilliger voor Nels Kledingservice in Harderwijk en dacht; dit zou in Zeewolde toch ook mooi zijn! Zo kwamen we in contact met De Basisz die al een hele mooie kledingwinkel heeft en het team wil ruimte bieden aan ons idee. We hopen dat veel mensen de weg naar ons weten te vinden en we denken dat het daarbij helpt dat we met vaste vrijwilligers van de AKZ aanwezig zijn. We verheugen ons al op de eerste bezoekers!''
Voor het team van De Basisz is de intensievere samenwerking met de Arme Kant Zeewolde een goede stap. Martine Kruider: ,,We vinden het belangrijk dat we elkaar in Zeewolde goed weten te vinden, zeker ook als het gaat om hulpvragen. Door met de Arme Kant Zeewolde deze uitgebreide en stevige samenwerking aan te gaan, krijg je een mooie centrale plek in het dorp waarvan mensen weten: daar kan ik terecht, met welke vraag dan ook. Bij De Basisz kun je altijd binnenlopen en dat wordt door deze samenwerking alleen maar duidelijker neergezet. We hopen dat we zo nog meer het sociale gezicht van Zeewolde kunnen laten zien!''

Jaarverslag 2020

In dit jaarverslag geven wij een beeld en leggen wij verantwoording af over onze activiteiten in het jaar 2020.

Door te klikken op de knop wordt het verslag getoond.

Financieel overzicht 2017, 2018 en 2019.

Door het klikken op de knop kunnen deze worden getoond.